23 Kasım 2011 Çarşamba

Punto Evo Multijet Dualogic Sürüş İzlenimi

Merhabalar;

Uzun zamandır takip ettiğim otomobil yazılarından sonra bu işe gönül vermiş bir makina mühendisi olarak, teknik bir ağızdan sizlerle görüşlerimi paylaşmaya karar verdim.

Aracın karoserinden bahsederek başlamak isterim.  Önde geniş, aşağıya doğru genişleyen bir ızgara, ve far yapısı ile tasarım ilk bakışta bana Maserati modellerinden esinlenildiği izlenimi verdi. Bu geniş hava girişinin üstünde krom kaplama bir çıta ve FIAT logosu bulunuyor. Ön cam yüzeyi geniş. Arka kısımda ise stoplar dikkatimi çekti. Grande Punto ya göre gayet modern bir görüntüsü var. Araçta 15" aluminyum alaşımlı jantlar bulunuyor. Ancak bence bu araca opsiyonel olarak alınan 16" jantlar daha iyi gidebilir. Bayiden bu opsiyonu istediğinizde 2000 TL fark istiyorlar.

İç mekanda yeni tip göstergeler, ve göstergelerin ortasında bir yol bilgisayarı ekranı bulunuyor. Ekranda anlık tüketim, ortalama tüketim, katedilen yol, tarih, menzil bilgileri yanında dış sıcaklık, far yükseklik bilgilerini görebiliyoruz. Ayrıca Fiat ın bu modelde iç mekanda kullanılan malzeme kalitesini de oldukça yükselttiğini söylemem gerekiyor.

Araçta donanım olarak yol bilgisayarı, yağmur sensörü, start stop, abs, asr, msr, ebd, esp, hillholder, otomatik kararan dikiz aynası, içerden kumandalı ve ısıtmalı yan aynalar, sürücü kol dayanağı, dualogic vites, kırmızı iç döşemeler, navigaston ön hazırlığı, radyo-cd-mp3 çalar, usb-aux girişi, blue&me, arka park sensörü, çift tasraflı elektronik klima, sürüşe duyarlı sis farları, emniyet kemeri uyarısı, karbon görünümlü tampon kaplamaları sunuluyor.










Donanımlardan en çok hoşuma giden, Blue&Me oldu. Araçta bluetooh ile telefon görüşmesi yapabilmek, mesajları sesli dinleyebilmek çok hoş.


İç mekan genişliği de yeterli seviyede. İri kıyım sayılabilecek ben bu araca rahat bir şekilde otursam bile arkadaki yolcunun diz mesafesi pek küçülmüyor. Ayrıca 275 litrelik bagaj da yeterli diyebilirim.

Sürüş özelliklerine gelirsek aracın genel olarak yol tutuşunu çok beğendiğimi söylemeliyim. Orta sertlikteki süspansiyonlar araçta yol tutuşla konfor arasında bir denge kurmuş. ESP ve ASR olması insanı sert virajlara hızlı girmeye zorluyor. Ben aracı zorladığımda arkadan kaymaya meyilli olduğunu gördüm. Araçta eco ve normal olmak üzere 2 mod var. Sakin kullanacaksanız eco size yeterli gelebilir ama performans isterseniz kesinlikle normal modda kullanmanızı tavsiye ederim, yoksa vites değişim devirleri sinirlerinizi bozabilir.

Start&Stop sistemi devreye kolay giriyor, bazen istemediğiniz zamanlarda bile... 2-3 saniyelik duruşlarda bu sistemin devreye girmemesi gerekir diye düşünüyorum çünkü gereksiz yere akü ve marş motoru zorlanıyor. Fiat buna bir çözüm bulmalı.

Motor kısmı değerlendirmeyi en çok istediğim kısım. 1.3 Litrelik Multijet motor 4000 d/d da 95 BG güç ve henüz 1500 d/d da 200 Nm tork üreterek bir cep herkülü görüntüsü veriyor. Ayrıca düşük devirde elde edilen bu tork değeri büyük viteslerde sürüş yapma imkanına ve dolayısıyla yakıt tasarrufuna sebep oluyor.
Rakip araçlarla karşılaştırdığımızda litre başına verim açısından bu güç ve tork değerini veren motor sayısı gerçekten az, belkide yok.

Dikkat çekici olan şey de bu motorun gerçekten çok uzun ömürlü olduğu. Çevrede rastladığım en yüksek km li 1.3 litrelik multijet motor 640.000 (640 bin) KM de idi. Kullanıcısı ile konuştuğumda 620 bin KM de iken motor yenileme işlemi yaptığını, sebebinin ise aracın, her zaman tırmandığı yokuşu 4. viteste değil, 3. viteste çıkmaya başlaması olarak beyan etti.

350 bin, 420 bin km de çok sayıda aynı motoru kullanan araç var ve bunlardan bahsetmiyorum bile. Sadece motor bakarsak, bu aracı normal bir binicinin eskitmesi olanaksız gibi görünüyor.

Aracın ara hızlanma değerlerini ölçmedim ancak 1.6 litrelik dizellerden çok da farkı olduğunu düşünmüyorum. Araç yüksek hızlara çıkmaya çok meyilli. İbreye biraz dikkat etmeseniz 130-140 km/h hızlara çıkmış buluyorsunuz kendinizi. Kadrana bakmasanız bu hızla gittiğinizi anlamanız mümkün değil. Düz gidişte fazla zorlamadan 190 km/h hızlara kolaylıkla çıkıldığını gözlemledim. O hızlarda bile hakimiyet çok rahat.

Sonuç olarak bu aracı almayı düşünen arkadaşlara şiddetle tavsiye edebileceğim bir araç. Tasarımı iddialı olmasa da, motor gücü, motor ömrü, donanımı ve yakıt ekonomisiyle çoğu rakibinden bir adım önde.